Menu

ASA Spuitgieten bij HSV TMP

ASA spuitgieten van grote kunststofproducten

ASA, Acrylo Nitril Styreen Acrylaat of acryl styreen acrylonitril, is een amorfe kunststof en valt, net als SAN en ABS, onder de Styreen polymeren groep. Het is zeer geschikt om te verwerken als thermoplastische kunststof en voor het ASA spuitgieten van grote kunststofproducten.

Wat is ASA

ASA ontstaat door toevoeging van een geënte acrylester elastomeer tijdens de copolymerisatie reactie tussen styreen en acrylonitril. Deze polymeer is antistatisch, licht, hard en slagvast. Daarnaast bezit ASA chemische weerstand, het is hittebestendig en bestand tegen Uv-straling en veroudering. Door de zeer hoge oppervlakteglans heeft deze thermische kunststof nagenoeg geen nabewerking nodig.

Wanneer ASA toepassen?

ASA lijkt op ABS alleen heeft deze kunststof een betere weersbestendigheid. Vanwege deze eigenschap wordt ASA veelvuldig gebruikt in toepassingen die tegen weersinvloeden bestand moeten zijn, bijvoorbeeld bij gebouwbeplating, uitwendige delen van voertuigen of tuinmeubilair. Doordat ASA antistatisch is, is het materiaal uitermate geschikt voor toepassing in behuizingen van elektronische apparaten.

De voordelen van ASA

Gebruik van ASA kent vele voordelen. Tijdens het productieproces kunnen additieven eenvoudig toegevoegd worden om producteneigenschappen te optimaliseren. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om vlam vertragende producten te creëren. ASA kan goed gelast, spiegellassen of ultrasoon lassen, en verlijmd en worden. Ook is deze thermoplastische kunststof zeer geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Een aantal voordelen op een rijtje:

 • Uitstekende weersbestendigheid
 • Hoge hittebestendigheid
 • Goede slagvastheid
 • Goede UV-bestendigheid
 • Antistatische eigenschappen
 • Chemische weerstand
 • Glanzend oppervlakte
 • Goede verwerkbaarheid

ASA wordt o.a. gebruikt voor het kunststof spuitgieten van:

 • Ventilatiesystemen
 • Onderdelen van machines
 • Behuizingen van elektrische/elektronische apparaten
 • Tuinmeubelen en buitenpanelen
 • Koffers
 • Onderdelen van voertuigen

Enkele nadelen van ASA

Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen van ASA te noemen. ASA heeft een slechte treksterkte. Alhoewel het materiaal goed tegen verdunde zuren, logen, benzine, vetten, minerale oliën en water kan, is het slecht bestand tegen geconcentreerde minerale zuren, aromatische oplosmiddelen en gechloreerde koolwaterstoffen.

Afwerking en assemblage

ASA is in alle kleuren leverbaar en u kunt uw producten op verschillende manieren laten afwerken. Informatie over afwerking en assemblage bij HSV Technical Moulded Parts, zoals: lakken, reliëf-stempelen, galvaniseren, print en metalliseren e.d., vindt u op de pagina assemblage.

HSV TMP specialist in grote kunststof spuitgiet producten en onderdelen

De kosten van ASA spuitgieten?

Wilt u de kosten van ASA-spuitgieten laten berekenen? Onze kunststofexperts verzorgen graag een gespecificeerde prijsopgave voor het ASA spuitgieten van uw kunststofproduct, -vormdeel, -behuizing of kunststof onderdelen. Vraag nu een kunststof QuickScan aan. Op basis van deze QuickScan wordt de haalbaarheid van uw productontwerp getoetst en ontvangt u een eerste kostenindicatie.

Duurzaam produceren

Wij moeten zuinig omgaan met het milieu. Duurzaam produceren van kunststofproducten vinden wij bij spuitgietbedrijf HSV Technical Moulded Parts dan ook vanzelfsprekend, evenals het recyclen en hergebruik van kunststoffen. ASA is geschikt voor recycling en hergebruik. Het past perfect binnen de circulaire economie en de milieuvisie van onze organisatie. Lees meer over onze duurzame initiatieven.

Spuitgieten van grote kunststofproducten

HSV Technical Moulded Parts is specialist in het kunststof spuitgieten van grote kunststofproducten. Voor het spuitgieten worden verschillende thermoplastische kunststoffen gebruikt, waaronder ASA (acrylonitrile styrene acrylate). Wilt u advies en informatie ontvangen over welke thermische kunststof het beste aansluit voor de realisatie van uw kunststofproduct? Vraag de Kunststof QuickScan aan en ontvang vrijblijvend advies.

Meer over kunststoffen:
ABS
HDPE
PC/ABS
PC/ASA
PP
PS
Lange glasvezelversterkt PP
PA-V2

Kunststof Quickscan

Snel uitsluitsel over de haalbaarheid van uw ideeën

Quickscan aanvragen

Over ons: Even voorstellen

Wilt u grote kunststof vormdelen, behuizingen of andere onderdelen laten spuitgieten? Zoekt u een partner die vanuit de productiepraktijk kan meedenken over de ontwikkeling van uw kunststof producten? Bij HSV TMP hebben we tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van kunststof onderdelen, en enorm veel kennis van de daarvoor benodigde materialen en technieken. Die kennis en ervaring zetten we dolgraag in voor het waarmaken van uw productideeën.

HSV
HSV TMP

Bedrijfsprofiel

Steeds meer ontwerpers en inkopers kiezen voor kunststof

Wij ontwikkelen en produceren innovatieve behuizingen, vormdelen en andere onderdelen voor opdrachtgevers in de meest uiteenlopende branches. Ons specialisme: grote producten, in kleine tot middelgrote series.

Bedrijfsprofiel
HSV TMP Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HSV TMP

Geschiedenis

Onze ontstaansgeschiedenis en organisatiestructuur

HSV Technical Moulded Parts werd officieel opgericht in 1985. Maar onze eigenlijke ontstaansgeschiedenis gaat nog verder terug. Tot 1968, toen ons zusterbedrijf in Ede begon met de fabricage van EPS verpakkingen.

Onze geschiedenis
HSV
HSV TMP

Kernwaarden

De manier waarop wij zakendoen

Wij zijn ervan overtuigd dat onze opdrachtgevers niet aleen met ons samenwerken vanwege de producten die we leveren, maar ook vanwege de manier waarop wij zakendoen. Die heben wij samengevat in vier kernwaarden.

Onze kernwaarden

Neem contact op met HSV TMP

Wij denken op alle fronten met u mee

Neem contact op