Menu

TSG;Minder kans op vervorming en dikkere wanden mogelijk

Thermoplastisch schuimgieten

Met thermoplastisch schuimgieten (TSG), ook wel lage druk schuimgieten genoemd, kunnen enkele nadelen van het hogedrukspuitgieten worden ondervangen.

Thermoplastisch schuimgieten

Thermoplastisch schuimgieten

 Het grote verschil tussen thermoplastisch schuimgieten (TSG) en hogedrukspuitgieten is dat er aan de kunststof korrels een chemisch blaasmiddel wordt toegevoegd, dat bij het smelten van de kunststof actief wordt.

Benieuwd of uw productontwerp door middel van TSG gerealiseerd kan worden? Vraag dan de kunststof QuickScan aan.

Tijdens de kunststof QuickScan wordt de maakbaarheid van uw productontwerp getoetst en o.a. een mouldflow simulatie uitgevoerd. Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder;

 • Product specificaties & kwaliteitseisen
 • Jaarafname & aantallen
 • Type thermoplastische kunststof & evt. additief
 • Benodigde matrijsafmetingen
 • De spuitgiettechniek die aansluit bij het gewenste eindresultaat 

Op basis van deze factoren wordt ook een eerste kostenindicatie afgegeven.

TSG, thermoplastisch schuimgieten

Bij TSG, of thermoplastisch schuimgieten, blijft het schuim dat in de matrijs wordt geïnjecteerd expanderen, zolang de kunststof nog niet gestold is. Hierdoor is de inwendige druk op de afkoelende kunststof mooi gelijkmatig verdeeld, waardoor er minder inwendige spanning in het eindproduct ontstaat.

Voordelen van thermoplastisch schuimgieten:

 • Minder kans op vervorming
 • Dikkere wanden mogelijk
 • Meer mogelijkheid voor wanddikteverschillen
 • Grotere ontwerpvrijheid in vergelijking met spuitgieten

Gangbare wanddiktes producten

 • 3 tot 8 mm

Aandachtspunten bij thermoplastisch schuimgieten (TSG)

 • ‘Geschuimd’ oppervlak
 • Mogelijke noodzaak om het product te lakken

Kosten van thermoplastisch schuimgieten

Ieder kunststof spuitgietproduct is uniek. Om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat kost thermoplastisch schuimgieten neemt HSV-TMP verschillende factoren mee om een kostenindicatie af te geven, zoals:

 • Productspecificaties
 • Matrijsafmetingen
 • Aantallen
 • Type kunststof en eventuele additieven
 • Techniek en combinatie van technieken
 • Afwerking, assemblage en logistieke wensen

Wilt u een prijsopgave ontvangen voor het thermoplastisch schuimgieten van uw kunststofproduct? Gebruik onderstaande button en een van onze engineers neemt contact met u op voor het uitbrengen van een offerte.

Verschillende technieken, de realisatie van uw kunststofproduct

Afhankelijk van de ontwerp- en kwaliteitseisen van uw kunststofproduct, behuizing of vormdeel past HSV-TMP de techniek toe die aansluit op de specificaties en het gewenste eindresultaat. Enkele technieken die HSV-TMP naast thermoplastisch schuimgieten, in-huis voor u beschikbaar heeft zijn:

Laat u informeren over de techniek en de maakbaarheid voor de realisatie van uw grote vormdeel-, -behuizing of kunststofproduct en ontvang een eerste prijsopgave. Uw aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld.

Soorten thermoplastische kunststoffen

Er zijn veel verschillende thermoplastische kunststoffen beschikbaar die ingezet worden voor het thermoplastisch schuimgieten van grote kunststofproducten, behuizingen of vormdelen. Meer over deze kunststoffen vindt u hier.

Duurzaam thermoplastisch spuitgieten

Voor duurzaam thermoplastisch spuitgieten van uw grote kunststofproducten, vormdelen, behuizingen en andere kunststof onderdelen bent u bij HSV-TMP aan het juiste adres. HSV-TMP vindt de meest duurzame oplossing voor u, in het minimaliseren van het materiaalgebruik, het optimaliseren van de matrijsinvestering en in assemblage en logistieke oplossingen die u tijd en geld besparen. Bij de productie en assemblage van uw product wordt gebruikgemaakt van duurzame energie, opgewekt vanuit zonnecollectoren en u kunt kiezen voor recyclaat. Meer over duurzaamheid vindt u hier.

FAQ

Wat is thermoplastisch schuimgieten (TSG)?

Bij thermoplastisch schuimgieten (TSG) wordt chemisch blaasmiddel toegevoegd dat tijdens het smelten actief wordt. Daardoor wordt inwendige druk gelijkmatiger verdeeld en er ontstaat minder inwendige spanning in het eindproduct.

Hoeveel kost TSG -schuimgieten?

Om een kostenindicatie voor het TSG-schuimgieten van uw kunststofproduct of vormdeel te geven bekijkt het ontwerpteam verschillende factoren. Benieuwd hoeveel TSG-schuimgieten kost? Vraag een QuickScan aan.

Hoe verloopt het proces bij thermoplastisch schuimgieten?

Bij thermoplastisch schuimgieten wordt granulaat en chemisch blaasmiddel met lage druk in de matrijs ingespoten. Hierdoor is mogelijk gewichtsreductie te realiseren en om grote, dikwandige producten met specifieke details te produceren.

Kunststof Quickscan

Snel uitsluitsel over de haalbaarheid van uw ideeën

Quickscan aanvragen

Over ons: Even voorstellen

Wilt u grote kunststof vormdelen, behuizingen of andere onderdelen laten spuitgieten? Zoekt u een partner die vanuit de productiepraktijk kan meedenken over de ontwikkeling van uw kunststof producten? Bij HSV TMP hebben we tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van kunststof onderdelen, en enorm veel kennis van de daarvoor benodigde materialen en technieken. Die kennis en ervaring zetten we dolgraag in voor het waarmaken van uw productideeën.

HSV
HSV TMP

Bedrijfsprofiel

Steeds meer ontwerpers en inkopers kiezen voor kunststof

Wij ontwikkelen en produceren innovatieve behuizingen, vormdelen en andere onderdelen voor opdrachtgevers in de meest uiteenlopende branches. Ons specialisme: grote producten, in kleine tot middelgrote series.

Bedrijfsprofiel
HSV TMP Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HSV TMP

Geschiedenis

Onze ontstaansgeschiedenis en organisatiestructuur

HSV Technical Moulded Parts werd officieel opgericht in 1985. Maar onze eigenlijke ontstaansgeschiedenis gaat nog verder terug. Tot 1968, toen ons zusterbedrijf in Ede begon met de fabricage van EPS verpakkingen.

Onze geschiedenis
HSV
HSV TMP

Kernwaarden

De manier waarop wij zakendoen

Wij zijn ervan overtuigd dat onze opdrachtgevers niet aleen met ons samenwerken vanwege de producten die we leveren, maar ook vanwege de manier waarop wij zakendoen. Die heben wij samengevat in vier kernwaarden.

Onze kernwaarden

Neem contact op met HSV TMP

Wij denken op alle fronten met u mee

Neem contact op