Menu

Grote kunststof vormdelen dunne wanden

Cascade Spuitgieten

Cascade spuitgieten – of Sequential Injection Moulding – is een variant op het hogedrukspuitgieten, waarbij kunststof door meerdere openingen (aanspuitpunten) en op verschillende momenten in de matrijs wordt ingespoten. Met als resultaat; hoogwaardige kunststof vormdelen met dunne wanden, zonder zichtbare vloeilijnen.

Cascade spuitgieten, grote producten met dunne wanden

Voorbeeld: opvouwbare lichtgewicht designerstoel van FLUX Furniture
Toegepaste technieken: Cascade spuitgieten gecombineerd met hogedrukspuitgieten.

HSV-TMP heeft veel ervaring met het ontwikkelen en het seriematig cascade spuitgieten van grote producten met dunne wanden. Deze kennis en ervaring zetten wij graag voor u in bij de ontwikkeling en de productie van uw grote kunststofvormdeel, -behuizing of -product en het realiseren van besparingen. Heeft u een vraag over deze vorm van spuitgieten bel +31 (0) 318 – 648 991 en kom direct in contact één van onze engineers, of gebruik onderstaande button en stel uw vraag. 

Cascade spuitgieten van zeer grote producten

Voorbeeld Cascade spuigieten: Console van SOLON

Een van de belangrijkste voordelen van cascade spuitgieten is dat je met deze techniek, op seriematige basis, zeer grote producten met dunne wanden kunt maken. Het meest extreme voorbeeld van HSV is de Console van SOLON (zie foto), die met 17 aanspuitopeningen geproduceerd wordt. Eerst openen vijf aanspuitpunten die een gedeelte van de matrijs vullen. Vervolgens worden deze gesloten en openen de overige 12 aanspuitpunten om het product verder te vullen.

Daarnaast kan cascade spuitgieten ook gecombineerd worden met thermoplastisch schuimgieten. Een mooi voorbeeld hiervan is de dikwandige bodem voor een rolcontainer.

Voordelen van cascade-spuitgieten:

Zoals hierboven al even beschreven is cascade spuitgieten, ook wel Sequential Injection Moulding, een variant op het hogedrukspuitgieten. Deze techniek is vooral interessant voor het seriematig produceren van grote kunststofproducten met dunne wanden.

Thermoplastische kunststof wordt door verschillende openingen ingespoten in de matrijs, maar dit gebeurt niet op hetzelfde moment, het gaat in cascade.  Casacade spuitgieten is uitermate geschikt voor de realisatie van grote, dunwandige vormdelen die in grote series geproduceerd moeten worden. Andere voordelen van cascade spuitgieten zijn:

 • Hoge kwaliteit
 • Grote series
 • Een prachtig glanzend oppervlak
 • Er is geen nabewerking nodig
 • Het product is direct klaar voor gebruik
 • Sterke reductie van vloeilijnen (het samenvloeien van kunststof)

Figuur 1

Figuur 2

Figuur 1: Voorbeeld van  een cascade-injectievolgorde en de verdeling van thermoplastische kunststof in de matrijs.

Figuur 2: Eerste piek: moment van openen van de volgende nozzle. Kleine piek: het sluiten van de vorige nozzle.

Hoe dunner de wand, hoe lager de kosten van het materiaal en hoe korter de productiecyclus.

Bij cascade spuitgieten ligt de uitdaging in het zo dun mogelijk produceren, met behoud van voldoende stevigheid van het uiteindelijke product.

Een aandachtspunt bij cascade spuitgieten is de investering voor het aanspuitsysteem, dit in verband met de naaldafsluitingen die nodig is om deze techniek toe te passen.

Wilt u uw product seriematig laten spuitgieten en bent u benieuwd of uw productontwerp gerealiseerd kan worden met cascade spuitgieten? Vraag de kunststof QuickScan aan. Het ontwerpteam van HSV-TMP staat voor u klaar en zet haar creativiteit voor u in, om te komen tot mooie productinnovaties.

Bel +31 (0) 318 – 648 991 en kom direct in contact met één van onze medewerkers of gebruik onderstaande button en ontvang vrijblijvend advies.

Zelfs voor de realisatie van vormdelen met afmetingen tot wel 3,5 meter en in overleg misschien nog meer, ben u bij HSV-TMP aan het juiste adres. Bel +31 (0) 318 – 648 991 of gebruik bovenstaande button en ontvang advies.

Waarom kiezen voor cascade spuitgieten?

Op de vraag; ‘Waarom kiezen voor cascade spuitgieten?,’ zetten de ontwerpers van HSV-TMP hun knowhow en ruime ervaring, op het gebied van thermoplastische kunststoffen, additieven en beschikbare spuitgiettechnieken, voor u in.

Heeft u een productontwerp voor een groot vormdeel, wilt u deze seriematig en op een duurzame manier laten produceren? Vraag dan de gratis QuickScan aan of neem contact op met één van de ontwerpers van HSV-TMP en bel +31 (0) 318 – 648 991. U ontvangt vrijblijvend advies of cascade spuitgieten de techniek is voor de realisatie van uw duurzame, grote kunststof vormdeel, behuizing of product. Mocht een andere techniek beter aansluiten op de maakbaarheid van uw productontwerp dan ontvangt u van ons een passend advies.

Tijdens de kunststof QuickScan wordt de maakbaarheid van uw productontwerp getoetst. Daarvoor wordt o.a. een mouldflow simulatie uitgevoerd. In het advies wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder: 

 • Product specificaties & kwaliteitseisen
 • Jaarafname & aantallen
 • Type thermoplastische kunststof & evt. additief
 • Benodigde matrijsafmetingen
 • De spuitgiettechniek die aansluit bij het gewenste eindresultaat

Op basis van deze componenten wordt het advies en een eerste kostenindicatie afgegeven.

Uw productideeën waarmaken

HSV-TMP is uw kennispartner en wij maken uw productideeën waar. Trends worden op de voet gevolgd en nieuwverworven kennis en knowhow worden direct omgezet in de praktijk. Voor zowel de ontwikkeling van nieuwe kunststofvormdelen of redesign van metaal naar kunststof. Daarnaast zetten wij ook ons netwerk van matrijzenbouwers en grondstofleveranciers graag voor u in. .

In partnerschap denkt ons ontwerpteam mee om te komen tot grote, duurzame en eenvoudig reproduceerbare, kunststofvormdelen, -behuizingen en -producten van een constante kwaliteit.

Bestelling matrijs wordt begeleid

Nadat het ontwerp van uw product definitief is kan de matrijs besteld worden. Ook dit onderdeel van het ontwikkelproject wordt door HSV-TMP compleet begeleid en dat bespaart u tijd. Onze ontwerpers weten precies welke informatie de matrijzenbouwers nodig hebben, om te komen tot de juiste matrijstechnologie die nodig is om hoogwaardige vormdelen van constante kwaliteit te produceren.

Duurzame matrijzen

De werktuigbouwers (matrijzenbouwers) waar HSV-TMP mee samenwerkt maken hoogwaardige en duurzame matrijzen. Zo bent u er zeker van dat uw technische vormdeel voldoet aan de door u gewenste kwaliteit en uitvoering en dat de matrijs een lange levensduur heeft.

Om u een idee te geven; We hebben zelfs matrijzen die na 30 jaar nog steeds dienstdoen voor de productie van grote vormdelen en deze zijn nog steeds in optimale conditie.

Met zorg geproduceerd

Uw kunststofvormdeel, -behuizing of -product wordt met zorg voor u geproduceerd in één van onze productielocaties, deze bevinden zich in Ede (GLD) en Leeuwarden.

Wij hebben een state of the art machinepark tot onze beschikking. De machines hebben een variabele sluitkracht van 300 tot 4.000 ton en 1 tot 33 liter injectievolume. Daarmee kunnen we producten maken van 250 gram tot en met 25 kilogram. HSV-TMP hanteert de volgende technieken, naast cascade spuitgieten:

Veel faciliteiten hebben wij in eigen huis voor u beschikbaar. Met een groot machinepark en productiecapaciteit bieden wij u flexibiliteit en kunnen wij snel schakelen.

 

Besparingen realiseren en duurzaamheid

Wanneer u kiest voor HSV-TMP dan kiest u automatisch voor duurzaamheid en het reduceren van uw Carbon footprint.

Zo kunt u denken aan het minimaliseren van materiaalgebruik, optimaliseren van de matrijsinvestering en het uitbesteden van assemblage en logistieke oplossingen, die uw logistieke proces aanzienlijk vereenvoudigen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat u geld bespaart. Zo denkt u aan de wereld om ons heen en aan uw portemonnee. Wilt u profiteren van de ruime expertise en de duurzame productielocaties van HSV-TMP? Neem dan contact op met één van onze engineers en laat u informeren over de toegevoegde waarde die wij u bieden. Bel +31 (0) 318 – 648 991  of gebruik onderstaande button, vul het contactformulier in en er wordt contact met u opgenomen.

Aanvullende diensten, assemblage en logistiek

Om uw logistieke proces te vereenvoudigen kan HSV-TMP het assembleren en het logistieke proces uit handen nemen. Wij denken met u mee om te komen tot slimme logistieke oplossingen die u tijd en geld besparen. Bel +31 (0) 318 – 648 991 voor meer informatie of gebruik onderstaande button en stel uw vraag direct aan één van onze medewerkers.

Soorten thermoplastische kunststoffen

Bijna alle soorten thermoplastische kunststoffen en additieven – zoals vezelversterkte materialen, UV- of brandwerende materialen – zijn geschikt voor het spuitgieten van grote vormdelen, behuizingen en producten. Hier vindt u meer informatie over thermoplastische kunststoffen.

Kunststof Quickscan

Snel uitsluitsel over de haalbaarheid van uw ideeën

Quickscan aanvragen

Over ons: Even voorstellen

Wilt u grote kunststof vormdelen, behuizingen of andere onderdelen laten spuitgieten? Zoekt u een partner die vanuit de productiepraktijk kan meedenken over de ontwikkeling van uw kunststof producten? Bij HSV TMP hebben we tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van kunststof onderdelen, en enorm veel kennis van de daarvoor benodigde materialen en technieken. Die kennis en ervaring zetten we dolgraag in voor het waarmaken van uw productideeën.

HSV
HSV TMP

Bedrijfsprofiel

Steeds meer ontwerpers en inkopers kiezen voor kunststof

Wij ontwikkelen en produceren innovatieve behuizingen, vormdelen en andere onderdelen voor opdrachtgevers in de meest uiteenlopende branches. Ons specialisme: grote producten, in kleine tot middelgrote series.

Bedrijfsprofiel
HSV TMP Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HSV TMP

Geschiedenis

Onze ontstaansgeschiedenis en organisatiestructuur

HSV Technical Moulded Parts werd officieel opgericht in 1985. Maar onze eigenlijke ontstaansgeschiedenis gaat nog verder terug. Tot 1968, toen ons zusterbedrijf in Ede begon met de fabricage van EPS verpakkingen.

Onze geschiedenis
HSV
HSV TMP

Kernwaarden

De manier waarop wij zakendoen

Wij zijn ervan overtuigd dat onze opdrachtgevers niet aleen met ons samenwerken vanwege de producten die we leveren, maar ook vanwege de manier waarop wij zakendoen. Die heben wij samengevat in vier kernwaarden.

Onze kernwaarden

Neem contact op met HSV TMP

Wij denken op alle fronten met u mee

Neem contact op