Menu

Spuitgieten is de meest gangbare techniek voor het verwerken van thermoplastische kunststoffen

Hogedrukspuitgieten

Bij hogedrukspuitgieten wordt kunststof granulaat (korrels) gesmolten tot een vloeibare pasta en onder hoge druk in een getempereerde matrijs gespoten. Hogedrukspuitgieten is zeer geschikt om grote producten, in grote aantallen, van een constante kwaliteit te produceren.

Hogedrukspuitgieten

Hoge druk spuitgieten

Hogedrukspuitgieten is de techniek die uitermate geschikt is om grote kunststofdelen van 250 gram tot 25 kilogram, met een gangbare wanddikte van 2 – 4 mm te realiseren. Het is één van de vormen van spuitgieten die HSV TMP spuitgieterij voor u inzet om – in grote aantallen – duurzame, grote kunststofvormdelen, -behuizingen en -producten te vervaardigen. Meer weten? Lees verder of stel uw vraag direct aan één van onze medewerkers. Bel +31 (0) 318 – 648 991 of gebruik onderstaande button.

Hoe werkt hogedrukspuitgieten?

HSV-TMP heeft de werking van het hogedrukspuitgieten in een vijftal fasen ingedeeld. Hieronder vindt u meer informatie over hoe hogedrukspuitgieten werkt.

Tijdens het plasticeren en doseren worden de korrels van de thermoplastische kunststof en eventueel het additief in het gravimetrisch doseersysteem gemengd. Daarna worden de korrels in de machine ingebracht. Vervolgens drukt de schroef de korrels (granulaat) naar voren, er ontstaat wrijving waardoor het granulaat smelt en er een vloeibare massa ontstaat.

Deze vloeibare massa wordt onder hoge druk geïnjecteerd in de matrijs. Omdat de kunststof onder hoge druk geïnjecteerd wordt, is er veel kracht nodig voor het dichtdrukken van de matrijs.

Tijdens het nadrukken en afkoelen neemt de kunststof de vorm aan van de matrijs. De matrijs en het vormdeel worden gekoeld. De benodigde sluitkracht en het injectievolume zijn uiteindelijk bepalend voor de productiecapaciteit van uw reproduceerbare vormdeel.

Zodra de matrijs en het vormdeel voldoende zijn afgekoeld vindt het lossen en de uitgifte van het vormdeel plaats. Het kunststofvormdeel wordt door middel van een robotarm uit de matrijs gehaald. Daarna kan eventuele nabewerking en desgewenst assemblage plaatsvinden.

Hogedrukspuitgieten; Stalen matrijzen & perfecte detaillering

Voor het hogedrukspuitgieten gebruikt HSV-TMP alleen zware stalen matrijzen. Matrijzen van staal zijn slijtvast en kunnen zelfs onder hogere druk grote oplages aan. Onder hogedruk wordt de vloeibare kunststofmassa zelfs tot in het kleinste detail van de matrijs geperst. Dat zorgt voor een perfecte detaillering van uw kunststofcomponenten.

Wat zijn de voordelen van hogedrukspuitgieten?

Er zijn meerdere aantal voordelen voor het hogedrukspuitgieten van kunststof vormdelen, behuizingen en producten. Een aantal van deze voordelen:

 • • Eenvoudig om veel details aan te brengen Doordat de vloeibare kunststof onder hoge druk in de matrijs wordt gespoten, is het mogelijk om veel details in het design aan te brengen. Bij veel andere vormgevingstechnieken is dit complexer en vaak duurder om te realiseren
 • Hoge efficiëntie, het spuitgietproces is een machinaal proces en verloopt bijzonder snel. In een korte tijd kunnen er grote aantallen van constante kwaliteit geproduceerd worden
 • Kostenefficiënt, spuitgieten is een zeer kosten efficiënte oplossing 
 • Hoge reproduceerbaarheid en grote aantallen
 • Consistente vorm
 • Prachtig glanzend oppervlak, er is geen verdere bewerking nodig
 • Gangbare wanddiktes van 2 mm tot 4 mm

Aandachtspunten

Er zijn een aantal aandachtspunten voor het hogedrukspuitgieten:

 • Het is belangrijk om overal gelijke wanddikten toe te passen
 • Er is kans op inval (vertekening) bij geribde producten
 • Vervorming door inwendige spanningen is mogelijk

Waarom kiezen voor hogedrukspuitgieten?

Neem contact op met één van de ontwerpers van HSV-TMP. Met hun knowhow en ruime ervaring met kunststoffen en beschikbare spuitgiettechnieken, geven zij u graag antwoord op de vraag waarom hogedrukspuitgieten wel of niet de techniek is voor de realisatie van uw duurzame, grote kunststof vormdeel, behuizing of product. Mocht een andere techniek beter aansluiten op de maakbaarheid van uw productontwerp dan kunnen zij u daar uitsluitsel over geven.

Wat kost hogedrukspuitgieten?

De ontwerpers van HSV-TMP stellen hun kennis en passie voor kunststoffen voor u beschikbaar. Zij staan voor u klaar om u inhoudelijk antwoord te geven op de vraag; Wat kost hogedrukspuitgieten? Bel +31 (0) 318 – 648 991 en kom direct in contact met één van onze engineers of vraag de kunststof QuickScan aan en laat vrijblijvend de maakbaarheid van uw productontwerp toetsen. U ontvangt een eerste prijsopgave en indicatie voor de realisatie van uw kunststofvormdeel, -behuizing of -product.

Tijdens de kunststof QuickScan wordt de maakbaarheid van uw productontwerp getoetst en o.a. een mouldflow simulatie uitgevoerd. Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder;

 • Product specificaties & kwaliteitseisen
 • Jaarafname & aantallen
 • Type thermoplastische kunststof & evt. additief
 • Benodigde matrijsafmetingen
 • De spuitgiettechniek die aansluit bij het gewenste eindresultaat 

Op basis van deze factoren wordt ook een eerste kostenindicatie afgegeven.

Spuitgieten meest gangbare techniek

Spuitgieten is de meest gangbare techniek voor het verwerken van thermoplastische kunststoffen. HSV TMP heeft machines met 300 tot 4.000 ton sluitkracht en 1 tot 33 liter injectievolume. Daarmee kunnen we producten maken van 250 gram tot en met 25 kilogram. HSV TMP hanteert, naast hogedrukspuitgieten, de volgende technieken voor de verwerking van thermoplastische kunststoffen:

Duurzaamheid bij HSV TMP

HSV TMP produceert uw vormdelen op een duurzame manier. Wij hebben duurzame productiefaciliteiten. Zo wordt er, voor de productie van uw duurzame vormdelen, gebruik gemaakt van zonne-energie. Deze groene energie wordt opgewekt door onze zonnepanelen die op de daken van onze productielocaties in Ede (GLD) en Leeuwarden liggen. Onze machines zijn energiezuinig en wij maken gebruik van warmtewisselaars en vrijkoelers. Onze klanten kunnen desgewenst kiezen voor recyclaat, re-granulaat en maalgoed, al naar gelang de toepassing. HSV-TMP vindt de meest optimale oplossing voor u, zowel in het minimaliseren van het materiaalgebruik, het optimaliseren van de matrijsinvestering en in assemblage en logistieke oplossingen die u tijd en geld besparen. Meer weten over duurzaamheid bij HSV? Gebruik onderstaande button en stel uw vraag of lees verder op deze pagina. Wilt u een duurzaam kunststofproduct laten maken? Vraag vrijblijvend de kunststof QuickScan aan. Toets de maakbaarheid van uw product en ontvang een eerste prijsopgave. Uw aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld.

Uw kennispartner

Vanaf productontwikkeling t/m realisatie kunststofvormdeel

HSV TMP is meer dan een producent, wij zijn uw kennispartner en wij ontzorgen u van A t/m Z. Vanaf de productontwikkeling tot en met de realisatie van grote, complexe en duurzame kunststofvormdelen, het ontwerpteam van HSV-TMP adviseert u over de mogelijkheden.

Technische knowhow & kennis van kunststoffen

Vanuit technische knowhow, kennis van kunststoffen en technieken wordt met u meegedacht. Zo wordt er rekening gehouden met total cost of ownership, maar er wordt ook gezocht naar mogelijkheden om time to market van uw product te verkortten.

Oplossingen met toegevoegde waarde

Wij denken graag met u mee om te komen tot oplossingen die voor u van toegevoegde waarde zijn. Meer weten? Bel +31 (0) 318 – 648 991 en stel uw vraag direct aan één van onze ontwerpers, of gebruik onderstaande button en vraag een kunststof QuickScan aan.

Redesign en reductie carbon footprint

Ook voor redesign van metaal naar kunststof of de verdere verduurzaming en reductie van de carbon footprint van uw organisatie. Om te komen tot grote, duurzame en eenvoudig reproduceerbare, kunststofvormdelen, -behuizingen en -producten, zelfs met afmetingen tot wel 3,5 meter en in overleg misschien nog meer, ben u bij HSV-TMP aan het juiste adres. Bel +31 (0) 318 – 648 991 of gebruik onderstaande button en ontvang advies.

HSV TMP gaat voor kwaliteit

Met passie voor kunststoffen wordt u bij HSV-TMP volledig begeleid en geadviseerd, wij gaan voor kwaliteit van uw kunststofvormdeel.

Bestelling matrijs wordt begeleid

Naast technische knowhow en kennis van kunststofproductietechnieken, wordt ook de bestelling van de matrijs compleet begeleid. Zo kunnen wij de kwaliteit van uw kunststofvormdeel garanderen.

Duurzame matrijzen

HSV-TMP werkt alleen samen met werktuigbouwers (matrijzenbouwers) die hoogwaardige en duurzame matrijzen realiseren. Zo bent u er zeker van dat uw technische vormdeel voldoet aan de door u gewenste kwaliteit en uitvoering.

Met zorg geproduceerd

Uw kunststofvormdeel, -behuizing of -product wordt met zorg voor u geproduceerd in onze spuitgieterij, productielocaties in Ede (GLD) en Leeuwarden.

Assemblage & logistieke proces

Zelfs het assembleren en het logistieke proces kan HSV TMP uit handen nemen. Wij denken met u mee om te komen tot slimme logistieke oplossingen die u tijd en geld besparen. Bel +31 (0) 318 – 648 991 voor meer informatie of gebruik onderstaande button en stel uw vraag direct aan één van onze ontwerpers.

Soorten thermoplastische kunststoffen

Bijna alle soorten thermoplastische kunststoffen en additieven – zoals vezelversterkte materialen, UV- of brandwerende materialen – zijn geschikt voor het kunststof spuitgieten van grote vormdelen, behuizingen en producten. Hier vindt u meer over thermoplastische kunststoffen.

Kunststof Quickscan

Snel uitsluitsel over de haalbaarheid van uw ideeën

Quickscan aanvragen

Over ons: Even voorstellen

Wilt u grote kunststof vormdelen, behuizingen of andere onderdelen laten spuitgieten? Zoekt u een partner die vanuit de productiepraktijk kan meedenken over de ontwikkeling van uw kunststof producten? Bij HSV TMP hebben we tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van kunststof onderdelen, en enorm veel kennis van de daarvoor benodigde materialen en technieken. Die kennis en ervaring zetten we dolgraag in voor het waarmaken van uw productideeën.

HSV
HSV TMP

Bedrijfsprofiel

Steeds meer ontwerpers en inkopers kiezen voor kunststof

Wij ontwikkelen en produceren innovatieve behuizingen, vormdelen en andere onderdelen voor opdrachtgevers in de meest uiteenlopende branches. Ons specialisme: grote producten, in kleine tot middelgrote series.

Bedrijfsprofiel
HSV TMP Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HSV TMP

Geschiedenis

Onze ontstaansgeschiedenis en organisatiestructuur

HSV Technical Moulded Parts werd officieel opgericht in 1985. Maar onze eigenlijke ontstaansgeschiedenis gaat nog verder terug. Tot 1968, toen ons zusterbedrijf in Ede begon met de fabricage van EPS verpakkingen.

Onze geschiedenis
HSV
HSV TMP

Kernwaarden

De manier waarop wij zakendoen

Wij zijn ervan overtuigd dat onze opdrachtgevers niet aleen met ons samenwerken vanwege de producten die we leveren, maar ook vanwege de manier waarop wij zakendoen. Die heben wij samengevat in vier kernwaarden.

Onze kernwaarden

Neem contact op met HSV TMP

Wij denken op alle fronten met u mee

Neem contact op