Menu

Tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van kunststof vormdelen, behuizingen en andere onderdelen

Flux Furniture


De flux chair is een opvouwbare, lichtgewicht designstoel, geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Flux Furniture. Echt Dutch Design dus, dat al bekroond werd met verschillende design awards. HSV TMP leverde een belangrijke bijdrage aan de engineering van de stoel.

Uitdaging voor ons R&D-team
Bijzonder aan de flux chair is dat deze gevouwen wordt uit een vlakke plaat. Hoewel vouwscharnieren op basis van polypropyleen vaker worden toegepast (denk aan broodtrommels), is het ontwerp van deze stoel van een andere orde. Niet alleen het aantal vouwscharnieren, maar ook het feit dat deze gekromd zijn en dat ze tijdens het gebruik van de stoel belast worden, vormde een stevige uitdaging voor ons R&D-team.

Gesmolten kunststof vloeit maar beperkt door dunne scharnierwanden

Beperkte vloei van kunststof
Om een sterk scharnier te krijgen, dat honderden keren gevouwen kan worden, moet de kunststof loodrecht op de richting van de scharnieren staan. Daarnaast moesten we rekening houden met het gegeven dat gesmolten kunststof maar beperkt wil vloeien door de dunne scharnierwanden.

Oplossing: sequentiële injectie
Vloeisimulaties van de kunststof in de matrijs boden in dit geval uitkomst. Na een flink aantal simulaties kwamen we uit op een aanspuitsysteem van sequentiële injectie. Dit houdt in dat de kunststof eerst door één aanspuitpunt geïnjecteerd wordt en door een eerste lijn van scharnieren vloeit, waarna vier andere aanspuitpunten de vloei overnemen.

Warpage-analyse
Vanwege de krimp van kunststoffen tijdens het afkoelen in de matrijs kan er vervorming ontstaan in het eindproduct; een verschijnsel dat ook bij de flux chair een reëel risico vormde. Daarom voerden we naast vloeisimulaties ook een uitgebreide warpage-analyse uit, waarmee we vooraf al inzicht kregen in de vormstabiliteit van het eindproduct.

Dankzij onze simulaties en analyses konden we veel tijd en kosten besparen

Tijd- en kostenbesparend
Dankzij onze simulaties en analyses tijdens het engineeringtraject konden we nog voor de matrijsconstructie een optimaal matrijsconcept creëren. Hierdoor hebben we onze opdrachtgever tijdens de productie van de matrijs veel tijdrovende en kostbare wijzigingen kunnen besparen. We zijn er dan ook trots op dat we deze bekroonde stoel mede mogelijk hebben weten te maken.

Neem contact op met HSV TMP

Wij denken op alle fronten met u mee

Neem contact op