Menu

Vraag en antwoord over kunststof spuitgieten

FAQ

Wat is Spuitgieten?

Om kunststof producten of vormdelen te produceren wordt gebruik gemaakt van Spuitgieten. Bij deze techniek wordt kunststof granulaat gesmolten en onder hoge druk ingespoten in de matrijs. De vloeibare kunststof neemt de vorm aan van de holtes in de matrijs. Vervolgens wordt de kunststof gestold doormiddel van koeling. Daarna wordt het product of vormdeel uitgegeven en indien gewenst kan verdere assemblage plaatsvinden.

Hoe verloopt het proces bij spuitgieten?

Om uw productideeën om te zetten naar tastbare producten worden er, voorafgaand aan de daadwerkelijke productie, een aantal processtappen doorlopen. In totaal zijn er vier fasen te onderscheiden, waarin de afdeling engineering constructief met u meedenkt over de maakbaarheid van uw product. Hierdoor kunt u de kwaliteit van uw producten verbeteren; en het kan u ook nog eens aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Meer over het proces bij spuitgieten vindt u op de pagina productontwikkeling.

Wat kost spuitgieten?

Ieder kunststof spuitgietproduct is uniek. Om te komen tot de realisatie van uw product, vormdeel, behuizing of andere kunststof onderdelen wordt eerst een kostenindicatie gemaakt. Daarbij wordt er gekeken naar verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het product, afmetingen van de matrijs, aantallen, type kunststof en de spuitgiettechniek die aansluit bij de specificaties van uw product e.d. Spuitgieten biedt interessante voordelen en het kan u meerdere besparingen opleveren. Vraag een kostenoverzicht aan voor de realisatie van uw kunststof product of vormdeel.

Wat is de kunststof Quickscan?

De Kunststof Quickscan geeft u antwoord op de vraag of het mogelijk is om een product in kunststof uit te laten voeren. En zo ja, welk soort kunststof en techniek het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing. U krijg inzicht wat het kunststof spuitgieten voor uw project kost en wat de doorlooptijd wordt.

Wat is cascade spuitgieten?

Cascade spuitgieten – of Sequential Injection Moulding – is een variant op het hoge druk spuitgieten, waarbij de kunststof ingespoten wordt in de matrijs door verschillende openingen (aanspuitpunten), maar echter niet allen tegelijk, maar in een bepaalde volgorde.

Wat is hoge druk spuitgieten?

Hoge druk spuitgieten is de meest gangbare techniek voor het verwerken van thermoplastische kunststoffen. Bij deze methode worden kunststof korrels gesmolten tot een vloeibare pasta, en vervolgens onder hoge druk in een getempereerde matrijs gespoten. 

Wat is Hybride kunststof?

Hybride kunststof bestaat uit productcombinaties van partikel schuimen en harde kunststof spuitgietdelen. Door Harde kunststof spuitgietdelen te integreren met partikelschuimdelen wordt  assemblage vereenvoudigd en dat levert directe kostenbesparingen op.

Wat is Thermoplastisch spuitgieten?

Met thermoplastisch schuimgieten (TSG), ook wel lage druk schuimgieten genoemd, kunnen enkele nadelen van het hoge druk spuitgieten worden ondervangen. Hierbij wordt er aan de kunststof korrels een chemisch blaasmiddel toegevoegd, dat bij het smelten van de kunststof actief wordt. Zolang de kunststof nog niet gestold is, blijft het schuim dat in de matrijs wordt geïnjecteerd expanderen. Hierdoor is de inwendige druk op de afkoelende kunststof mooi gelijkmatig verdeeld, waardoor er minder inwendige spanning in het eindproduct ontstaat.

Kunststof Quickscan

Snel uitsluitsel over de haalbaarheid van uw ideeën

Quickscan aanvragen

Over ons: Even voorstellen

Wilt u grote kunststof vormdelen, behuizingen of andere onderdelen laten spuitgieten? Zoekt u een partner die vanuit de productiepraktijk kan meedenken over de ontwikkeling van uw kunststof producten? Bij HSV TMP hebben we tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling van kunststof onderdelen, en enorm veel kennis van de daarvoor benodigde materialen en technieken. Die kennis en ervaring zetten we dolgraag in voor het waarmaken van uw productideeën.

HSV
HSV TMP

Bedrijfsprofiel

Steeds meer ontwerpers en inkopers kiezen voor kunststof

Wij ontwikkelen en produceren innovatieve behuizingen, vormdelen en andere onderdelen voor opdrachtgevers in de meest uiteenlopende branches. Ons specialisme: grote producten, in kleine tot middelgrote series.

Bedrijfsprofiel
HSV TMP Maatschappelijk verantwoord ondernemen
HSV TMP

Geschiedenis

Onze ontstaansgeschiedenis en organisatiestructuur

HSV Technical Moulded Parts werd officieel opgericht in 1985. Maar onze eigenlijke ontstaansgeschiedenis gaat nog verder terug. Tot 1968, toen ons zusterbedrijf in Ede begon met de fabricage van EPS verpakkingen.

Onze geschiedenis
HSV
HSV TMP

Kernwaarden

De manier waarop wij zakendoen

Wij zijn ervan overtuigd dat onze opdrachtgevers niet aleen met ons samenwerken vanwege de producten die we leveren, maar ook vanwege de manier waarop wij zakendoen. Die heben wij samengevat in vier kernwaarden.

Onze kernwaarden

Neem contact op met HSV TMP

Wij denken op alle fronten met u mee

Neem contact op