Case studie: Solon

Start

Conceptontwikkeling
3 maanden

Maakbaarheidscheck
1 maand

Productie matrijzen
4 maanden

Productietest
1 maand

Transport matrijzen
1,5 maand

Inbouw matrijzen
1,5 maand

Totale doorlooptijd
12 maanden

MONTAGE‐OPLOSSING VOOR PV‐MODULES

Het Duitse SOLON is een van ’s werelds grootste producenten van systemen voor zonnepanelen, oftewel PV‐modules. In nauwe samenwerking met SOLON hebben we een nieuwe oplossing voor de dakmontage van deze modules ontwikkeld. Een traject dat – van eerste contact tot uiteindelijke productie – in totaal 12 maanden heeft geduurd.

Vraag: een lichtgewicht kunststof oplossing

SOLON was op zoek naar een lichtgewicht kunststof oplossing, die op verschillende manieren gemonteerd moest kunnen worden op industriële platte daken. Andere eisen waren een optimale gewichtsverdeling en een minimale montagetijd, zonder gereedschap (plug & play).

Optimale gewichtsverdeling en minimale montagetijd


Matrijzen

Basisconcept, productontwerp en eerste berekeningen

Toen SOLON in contact kwam met HSV TMP, lag er al een basisconcept. Dat hebben we eerst samen uitgewerkt tot een haalbaar productontwerp. Dit ontwerp hebben we vervolgens doorgerekend op sterkte en stijfheid, om er zeker van te zijn dat het product zou voldoen aan alle eisen en verwachtingen.

Maakbaarheidscheck en selectie matrijzenmaker

In de volgende fase hebben we de maakbaarheid nader onderzocht, met behulp van vloeistudies en warpage‐analyses. Tegelijkertijd hebben we in China een matrijzenmaker gezocht en gevonden.

De grootste matrijs weegt 48 ton

Grote onderdelen, zware matrijzen

Een van de bijzonderheden aan dit project was de omvang van de vormdelen. Voor het grootste onderdeel, een console met een afmeting van 2,20 x 1,40 meter, is een matrijs gebouwd met 15 aanspuitpunten. De grootste matrijs die we voor SOLON gebruiken weegt maar liefst 48 ton.

Uitvalsmonsters, aanpassing en afwerking matrijzen

Na beoordeling van de eerste uitvalsmonsters in China, in aanwezigheid van SOLON en HSV TMP, hebben we nog enkele wijzigingen doorgevoerd. Daarna zijn de matrijzen verder afgewerkt en vond er een tweede, geslaagde proefspuiting plaats.

Productie van de modules

De goedgekeurde matrijzen zijn verscheept naar onze fabrieken in Leeuwarden en Ede, waarna de productie van start kon. Naar volle tevredenheid van SOLON, dat nu het flexibele, lichtgewicht en eenvoudig te monteren systeem heeft waarnaar het op zoek was.

Meer voorbeelden van projecten zien?

Onze salesmanager staat u graag te woord!

Chris Versteeg
Chris Megens
Salesmanager
+31 - 318 648991 sales-tmp@hsv.nl