Het is zover; het ontwerp van uw kunststofproduct, vormdeel of behuizing is gereed en kan geproduceerd worden. Voor de spuitgietcyclus van kunststofproducten onderscheidt HSV-TMP vier hoofdfasen. Deze vier stadia zijn:
- plasticeren
- doseren
- injecteren
- nadrukken en koelen
Daarbij neemt het koelen en stollen van het materiaal in de matrijs ongeveer 50% van de tijd in beslag. Nadat het product is uitgegeven kan eventuele nabewerking en assemblage plaatsvinden.
De spuitgietcyclus
Binnen de spuitgietcyclus van kunststofproducten wordt thermoplastische kunststof gesmolten en geïnjecteerd in de holten van een matrijs. De kunststof neemt de gewenste vorm aan en wordt gekoeld. De kunststof stolt, het onderdeel wordt uitgeworpen en een nieuwe cyclus wordt opgestart.
Nauwkeurige dosering, hoge stabiele flow
HSV-TMP is specialist in grote, dunwandige en dikwandige kunststof spuitgietproducten en onderscheidt zich in het spuitgietproces door gebruik te maken van een gravimetrisch doseersysteem. Met behulp van dit systeem worden kunststof granulaat, kleur en eventuele blaasmiddelen zeer nauwkeurig gedoseerd, nog voordat er verwarming in de schroeven plaatsvindt. Op die manier ontstaat een constante materiaalreceptuur en een hoge stabiele flow. Wilt u meer weten over de voordelen van gravimetrisch doseren? Gebruik onderstaande button en het ontwerpteam neemt contact met u op.
Hoe verloopt het spuitgietproces?
Na het ontwikkelingsproces, de bouw van de matrijs en goedkeuring van de FOT (first out of tool) kan overgegaan worden tot de productie van uw kunststofproduct. Maar hoe verloopt het spuitgietproces? Hieronder treft u meer informatie aan over de vier hoofdfasen.
Eerste fase: Plasticeren
HSV-TMP maakt gebruik van een gravimetrisch doseersysteem. Een groot voordeel hiervan is dat het kunststof granulaat, kleur en eventuele blaasmiddelen met grote precisie in de silo gemengd worden. Dit komt ten goede aan een constante kwaliteit van uw product, vormdeel of behuizing, want de materiaalreceptuur blijft onveranderd. Vanuit de silo wordt het materiaal in de schroef ingebracht, daar wordt het verwarmd tot een homogene vloeibare massa. Zodra mengsel in de buurt van de spuitnozzles is, dan is deze op de juiste verwerkingstemperatuur en volledig vloeibaar.
Ondertussen sluit de machine de matrijs. Alle bewegende delen die in de matrijs aanwezig zijn, om het product te vormen conform de gewenste specificaties, worden in de juiste positie gebracht. De spuitnozzles worden tegen de matrijs gedrukt.
Tweede fase: Doseren
Aan het einde van het plasticeren vindt het doseren plaats. In deze fase wordt de hoeveelheid gesmolten kunststof in de schroef afgemeten, zodat de juiste hoeveelheid, via de spuitnozzles, geïnjecteerd kan worden in de matrijs.
Derde fase: Injecteren, vullen van de matrijs
Tijdens deze fase wordt de dosering via de spuitnozzles geïnjecteerd in de matrijs. Afhankelijk van de spuitgiettechniek die wordt ingezet, zoals bijvoorbeeld hogedruk spuitgieten, thermoplastisch spuitgieten of cascade spuitgieten en factoren zoals de technische specificaties, materiaalhoeveelheden, vorm en grootte e.d., is de juiste druk en inspuitsnelheid ingesteld. De spuitgietmachine houdt de matrijs gesloten en het vloeibare kunststofmengsel vult de holtes in de matrijs.
Vierde fase: Koel- en nadrukproces
Het koelproces start direct nadat de vloeibare kunststof in de matrijs geïnjecteerd is. De krimp die ontstaat, door de overgang van vloeibare cohesie naar vaste samenstelling, wordt gecompenseerd door middel van nadruk en het aanspuiten van kleine hoeveelheden kunststof in de matrijs. De nadruktijd en -hoogte zijn o.a. afhankelijk van de maatvoering van het vormdeel. Nadrukken vangt daarnaast ook het verschil in volume op, dat ontstaat bij de overgang van vloeibaar naar vast materiaal.
De matrijs is voorzien van leidingwerk, deze wordt aangestuurd door een matrijsverwarmingsapparaat. Dit apparaat pompt continue vloeistof door de leidingen en zorgt voor warme vloeistof tijden het opstarten van de cyclus en koeling tijdens het koel- en nadrukproces.
Nadat het product voldoende is afgekoeld opent de matrijs, wordt het product gelost en de spuitnozzles worden losgekoppeld. De spuitgietmachine bereidt een nieuwe hoeveelheid materiaal voor en de spuitgietcyclus begint opnieuw.
Wat kost kunststof spuitgieten?
Om de kosten van het spuitgieten van uw kunststofproduct te berekenen worden verschillende factoren meegenomen. In vergelijk met andere kunststof productietechnieken, zijn de opstartkosten relatief hoog, aan de andere kant heeft een werktuig of matrijs een zeer lange levensduur en is spuitgieten bij grote aantallen in verhouding juist veel voordeliger. HSV kan zelfs een shotgarantie van 1 miljoen producten afgeven. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het soort kunststof, materiaal en constructie van de matrijs. Om u een voorbeeld te geven, wij hebben zelfs matrijzen in productie die al meer dan 22 jaar meegaan en nog steeds voldoen aan de vooraf vastgestelde kwaliteitseisen, maatvoering en uitvoering.
HSV-TMP werkt alleen samen met matrijsbouwers die duurzame en grote matrijzen kunnen bouwen en hiervoor hoogwaardige materialen gebruiken. Wilt u meer weten of een offerte aanvragen? Gebruik dan onderstaande button, het ontwerpteam staat klaar.